събота, 10 ноември 2007 г.

Прайсторическа акула до бреговете на Япония

През януари тази година рибар обявил тревога в морския резерват Авашима, който се намира в град Шизуок. Той съобщил, че е видял близо до пристанището “чудновато създание с огромна уста, пълна с остри като кинжали зъби”.



Служителите на резервата реагирали бързо. Успели да заснемат и заловят "чудноватото създание". Оказало се, че това е рядък праисторически вид акула - мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus). Била женска с дължина 1,6м.

Вкаменелости от този вид могат да бъдат намери от преди 50 милиона години. Тъй като акулата живее на около на 600-1000 метра дълбочина учените знаят много малко за нея. Предполагат, че тя се храни със сепии, риби и други акули. Според учените женските имат две годишна бременност, което прави този вид с най-дългата бременност сред всички гръбначни животни.



След като ихтиолозите заловили акулата я отнесли в специален басейн, напълнен с морска вода. Оживяла само 2 часа. Но на учените успели да научат повече за начина и на придвижване.

Този вид акули и по-рано са ставали плячка на рибарите, но никога досега учените не са успявали да се снабдят с жив образец.

Повечето акули от този вид се срещат около водите край Япония. Често могат да бъдат забелязани през зимата, когато температурата на водата падне и те трябва да отидат в по-топли райони, за да се хранят.

1 коментар:

gabi каза...

тази акула е просто невероятна.Макар и да е грозна,акулите са интересни животни и трябва да ги изучаваме.Така ще можем да ги разберем.