сряда, 12 ноември 2008 г.

Ужас, есента дойде!

Всъщност дойде на 22 Септември. Но тогава повечето растения все още бяха зелени, всъщност почти по нищо не личеше, че е есен. С изключение на една малка част кестени, листата на дърветата бяха зелени, тревата също, имаше пеперуди, рози и свежи ученици. Беше топло до преди седмица две. Циганско лято го наричат по старите, аз - глобално затопляне, но това е друга тема.

Миналата седмица не ходех на училище. Бях болна. И почти не излизах. Беше станало студено. Листата на дърветата са по шаренели и из попадали (е не на всички са паднали).

В понеделник след училище отдих до магазина да си купа бананче. Излязох и разбрах, че вече няма да бъде топло, вече няма да хода със суичър на училище и да се прибирам по къс ръкав, вече няма да бъде зелено, вече няма да има цветя в дворовете, вече ще бъде студено, вече ще мирише на зима (пушек), вече ще усещам студа по лицето си като изляза, вече дойде студеното време и в близките 5-6 няма да отстъпи трайно на топлото.

Как разбрах? Ето така.



Снимка на едно дърво с пожълтели листа и 1 дърво без листа. Дървото с жълтите листа е черешата в двора. Черешата е късна. По късно се раззеленява и има череши и следователно по късно й падат листата. И знам, че щом почнат да пожълтяват лятото и топлото време са си отишли безвъзвратно. А дървото без листа...Първото, което си помислих като го видях е "Тази гледка ме чака цяла зима".

Чака ме една мокра и студена гледка, голи дървета, не им ли е студено? Защо трябва да им падат листата? Как ще се сгреят през зимата? А, да снега ще ги топли :) Но яко няма сняг? Или е прекалено малко, както е последните няколко зими?

Но пък и мрачната картинка си има своето очарование. Какво? Защо? Не мога да определя. Но през зимата по улиците е някак си по-спокойно. По-тихо, по-бяло. ДА! Това е! Тишината, спокойствието! И радостта да влезеш на топло, след този студ.

Да, зеленината, топлото време и свежестта ще ми липсват много, но и много ще се радвам на предстоящия студ, тъжно и мрачно време, голи дървета и тишина! Природата е различна, природата е красива! :)

Няма коментари: